Günümüzde en yaygın kullanılan elektronik iletişim cihazı Cep Telefonudur. İletişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte cep telefonlarına olan ihtiyaç da önemli ölçüde arttı. Bir cep telefonu tipik olarak 0,9 ila 3 GHz frekans aralığında sinyaller iletir ve alır. Bu makale, bu sinyalleri tespit ederek aktif bir cep telefonunun varlığını tespit etmek için basit bir devre sunmaktadır.
Biri Schottky Diyot ve Gerilim Karşılaştırıcı kombinasyonunu kullanan, diğeri ise BiCMOS Op-Amp kullanan, Cep Telefonu Dedektör Devresi görevi gören iki devre tasarladım.
Schottky diyot, yarı iletken bir bileşen olup, özellikle yüksek frekansta çalışan elektronik devrelerde kullanılan bir tür diyottur. Schottky diyot, metal ve yarı iletken malzemelerin birleşiminden oluşur. Genellikle metal ve silikon arasındaki birleşim kullanılır.
Schottky diyotunun özellikleri şunlardır:
Schottky diyotlar, genellikle güç kaynakları, radyo frekans (RF) devreleri, mikrodalga sistemleri, güç düzeltme devreleri ve diğer yüksek frekanslı uygulamalarda kullanılır. Düşük iletim gerilimi ve hızlı anahtarlama özellikleri, bu tip diyotları bu tür uygulamalarda tercih edilen bir seçenek haline getirir.
Cep Telefonu Dedektör devrelerinin arkasındaki temel prensip RF Sinyallerini tespit etmektir. Schottky diyot devresinde Schottky Diyot, düşük frekanslı sinyalleri düşük gürültü oranıyla düzeltebilme gibi benzersiz bir özelliğe sahip olduğundan cep telefonu sinyalini algılamak için kullanılır. RF sinyal kaynağının yakınına bir indüktör yerleştirildiğinde, sinyali karşılıklı indüksiyon yoluyla alır. Bu sinyal Schottky diyotu tarafından düzeltilir. Bu düşük güç sinyali güçlendirilebilir ve bu durumda LED gibi herhangi bir göstergeye güç vermek için kullanılabilir.
Devrenin Op-amp kısmı RF Sinyal Dedektörü görevi görürken, devrenin Transistör kısmı gösterge görevi görür. Kapasitörlerin antenle birlikte toplanması, bir cep telefonu bir telefon görüşmesi yaptığında (veya aldığında) veya bir metin mesajı gönderdiğinde (veya aldığında) RF Sinyallerini tespit etmek için kullanılır.
Op-Amp, girişteki akım artışını çıkıştaki voltaja dönüştürerek sinyalleri okur ve LED aktif olur.
Dedektör devresi bir indüktör, diyot, kapasitör ve dirençten oluşur. Burada 10uH’lik bir indüktör değeri seçilmiştir. Düşük frekanslı AC sinyalini düzeltebilen dedektör diyotu olarak bir Schottky diyot BAT54 seçilmiştir. AC dalgalarını filtrelemek için kullanılan, 100nF seramik kapasitörde seçilen filtre kapasitörü. 100 Ohm’luk bir yük direnci kullanılır.
Burada ortak emitör modunda basit bir BJT BC547 kullanılır. Çıkış sinyali düşük değerde olduğundan bu durumda emitör direncine gerek yoktur. Kolektör direnç değeri akü voltajı, kolektör emitör voltajı ve kolektör akımının değeri ile belirlenir.
Artık akü voltajı 12 V olarak seçilmiştir (BC 547 için maksimum açık kaynak kolektör emitör voltajı 45V olduğundan), çalışma noktası kollektör emitör voltajı 5 V ve kolektör akımı 2 mA’dir. Bu, yaklaşık 3 K’lık bir kolektör direnci verir. Dolayısıyla Rc olarak 3 K’lık bir direnç kullanılır. Giriş direnci transistöre öngerilim sağlamak için kullanılır ve maksimum akımın akışını önlemek için daha büyük değerde olmalıdır. Burada 100 K direnç değerini seçtik.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Cep Telefonu Dedektör Devresi
Yorum Yaz